Zöldségszezon – Július
Elárulok egy nyílt titkot. Ha nem eszel zöldséget, akkor garantálni tudom neked, hogy egész életedben túlsúlyos maradsz. Minél több zöldséget fogsz enni, annál jobban megkönnyíted a saját magad helyzetét. Ezért adok egy kis reklámot az e havi friss zöldségeknek, hogy legyen miből válogatnod a következő hónapban is. Természetesen nem csak nyersen lehet enni őket, hanem törekedjünk a változatosságra. Célszerű addig enni egy zöldségfélé, amíg meg nem unjunk. Ilyenkor nem kell leerőszakolni a torkunkon, hanem keressünk olyat, ami szívesen eszünk. Egy jó diéta változatos és nem unalmas. Ha jól diétázol, akkor előbb vagy utóbb azt kell, hogy érezd már-már élvezet diétázni és fogyni. Megpróbálok ebben segíteni neked az alábbi zöldségekkel.
Cukkini, Zöldpaprika, Főzőtök
Mivel a cukkini elégé húsos zöldség, így elég sok mindre lehet felhasználni. A legjobb talán, ha főzeléket csinálunk belőle, de akár meggrillezhetjük is vagy sütőben megsüthetjük húsok mellé. Mártást csinálhatunk belőle joghurttal, vagy akár egytálételekbe is használhatjuk felkockázva, például lecsóhoz.
Azonban a zöldpaprika már tipikus reggelizős zöldség. Ha szeretjük, akkor célszerű minden reggelire megenni egyet. Csinálhatunk belőle szintén lecsót, salátához vagy egytálételekbe jó lehet kiegészítőnek, esetleg, ha csípőset veszünk vagy termesztünk akkor nagyon jó ízesítője lehet szinte bárminek.
A főzőtökből is nagyjából azt készíthetünk, amit a cukkiniből, bár egytálételeknek nem nagyon passzol. Főzeléket esetleg levest készülhetsz belőle, de sütve is nagyszerű választás lehet esténként.
Padlizsán, Petrezselyem, Szárzeller
Mostanában elégé népszerű a padlizsánt meggrillezni és habár a főzelékkel nem ér fel, de az is jobb, mint nem enni sehogy. Tudni kell, hogy a főzelékek és a levesek a királyok, tehát ezeket bátran készíthetünk belőle. Egyre többször látom, hogy egyesek padlizsánkrémet csinálnak reggelire, ami szintén kiváló tud lenni reggelire egy pirítóssal és sok-sok egyéb zöldséggel.
Talán a petrezselyem gyökér az, amit leginkább csak levesekhez használunk, ami nem gond, mert kiváló tud lenni és tényleg bátran együnk sokat belőle. Igazából csak fantázia kérdése, hogy ki mire használja, ha szereted az ízét, akkor bárhol használhatód, mert csak segíteni fogja a fogyásod.
A végére hagytam a legjobbat és ez pedig a szárzeller. Azért ez mondható a legjobbnak, mert az egész zöldség gyakorlatilag vízből áll. Az uborkához hasonlóan ez az az zöldség, amiből annyit ehetünk amennyit csak akarunk. Mindenféle korlátok nélkül. Sokan nyersen eszik és valóban ez a legjobb módja a hatékony fogyásnak, de nyugodtan rakhatjuk bármibe, amibe csak szeretnénk. Mondjuk nem célszerű sokáig főzni vagy sütni, mert mint mondtam nagyon sok víz van benne és nem marad belőle semmi.
Ha csak egyet dolog fogadnál meg akkor az a következő legyen: Minél több zöldséget fogsz enni, annál kevesebb rossz kaját. A legtöbb ember azért nem tud lefogyni, mert rosszul étkezik és ez azt jelenti, hogy rosszul válogatja meg az ételeit. Lemehetsz a konditerembe edzeni, akkor se fogsz fogyni, ha nem eszel jól. Ha mégis fogynál, akkor előbb utóbb visszajön, mert amint belelustulsz a mozgásba máris elkezdesz hízni, mert az étkezéseid maradtak a régiek. Könnyebb és gyorsabb bekapni valami péksütit, mintsem főzni valami zöldségalapú főtt ételt. Ha ezt nem vagy hajlandó elfogadni, akkor ne is várd el, hogy egyszer vékony lehess.
Sorozatunk további cikkei:
27 Diétás Étellista
Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?
Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?
Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?