Teljes kiőrlésű kenyér vagy fehér kenyér?
Sok helyen látom és tapasztalom, hogy az emberek milyen hozzáállással vannak a kenyér iránt. Főleg azt a kérdést boncolgatom, hogy melyik a jobb, a fehér vagy a teljes kiőrlésű kenyér egy diétázó számára? Kezdjük azzal, hogy mit is jelent ez pontosan. A fehér kenyér héjatlan búza szemekből készül, a teljes kiőrlésű pedig héjával együtt, amitől a barna színét kapja, ezt hívjuk korpának. Kalória szempontjából a kettő között annyi a különbség, hogy a teljes kiőrlésűben korpa van, ami kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért ideálisabb egy diétázó számára. Tehát amennyivel több korpát tartalmaz a kenyerünk, annyival kevesebb liszt lesz benne, így tud csökkenni a kalóriaértéke 100 g-ban. De nézzük a száraz tényeket:
- Fehér kenyér // 270 kcal
- Rozskenyér // 261 kcal
- Teljes kiőrlésű kenyér // 250 kcal
- Teljes kiőrlésű rozskenyér //193 kcal
- Rozsos kenyér(rozs és búza keveréke) // 263 kcal
- Extrudált kenyér // 337 kcal
A teljes kiőrlésű kenyér a legjobb diéta alatt?
Láthatjuk az eltéréseket, amiben a teljes kiőrlésű rozskenyér nyer, bár ezek az értékek eltérhetnék. A diétások körében elég népszerű az extrudált változat, ami csúnyán megbukik még a fehér kenyérrel szemben is, nem is ajánlom senkinek, mert nem sok értelme van. Ha nem szeretnénk elhagyni diéta alatt a kenyeret, akkor nem muszáj, de nem árt tudni pár szabályt, amit jó, ha betartunk. Először is egy szelettől többet ne együnk egy nap, ha lehet. Ha a pénztárcánk engedi válasszuk minimum a rozskenyeret és vigyázzunk arra, hogy túl tömör kenyeret se együnk, mert felérhet egy szelet kettővel is. Levesek, főzelékek és egyéb főtt ételekhez már ne együnk kenyeret, hanem inkább többet együnk magából a főtt ételből. Meg fogod látni, hogy van élet nélküle is. A szokások rabjai vagyunk ezért először hiányozni fog, de pár hét és elmúlik az iránta való vágy. Nekem a töltött káposztánál volt így, hogy nagyon kívántam mellé, de tudtam, hogy muszáj leküzdeni ezt a vágyát, mert enélkül sose fogok lefogyni és nem fogom elérni a célom.
27 Diétás Étellista
Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?
Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?
Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?
„extrudált változat, ami csúnyán megbukik még a fehér kenyérrel szemben is, nem is ajánlom senkinek, mert nem sok értelme van.”
Hasonlítsd már össze, hogy azonos mennyiségű szendvics elkészítéséhez mekkora TÖMEGŰ sima vagy extrudált kenyérre van szükség. Mindjárt értelmet nyer a dolog.
Szerintem nem az 1 szelettől eszünk többet, hanem inkább a végén említett szokások miatt.
(esetleg „szeletnél”?)
Sajnos a kenyerek még nem „szabványosítottak” (Pl.:nem mindegy, hogy a rozskenyérben valójában mennyi a rozsliszt, ebből adódóan előfordulhat, hogy az értékek nem pontosak. A legjobb megoldás, a kenyeret pontosan kimért összetevőkből otthon megsütni és ez alapján számolni.
A cikkben egy szó sincs a kenyerek szénhidrát tartalmáról. Csalódtam, mert rajtam kivül valószinü számos II-es diabéteszes is olvasta a cikket.
Nem csak hogy a szénhidrátról nincs egy árva szó sem, de arról sem, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ergo nem dobják meg hirtelen a vércukor szintet, így nem csak cukrosoknak, inzulinrezisztenciásoknak, hanem amúgy bárkinek sokkal egészségesebbek. Az meg, hogy az extrudált kenyerekben több a kalória…pfff, azért egy szelet kenyér és egy szelet abonett között jelentős súlykülönbség van. Ez a cikk nekem elég dilettánsnak tűnik, elnézést, bizonyítja, hogy a neten minden marhaság megjelenhet kontroll nélkül.
A barna kenyerekből nem eszik meg annyit az ember, mint a fehér kenyérből. Én Knäckebrot-ot eszem (nem tudom magyarul hogy hivják, de a svéd Vasa-t otthon is lehet kapni.) ebből 2-3 szelet bőven elég egy étkezésre,és az kb 2 deka, ezt is csak reggelire, már amikor reggelizek.
A fehér kenyér azért rossz mert a mellett hogy magas kalória értékű, mégsem tápláló. Éhes marad tőle az ember.
Bárgyú a cikk. Hogy miért? Mert a legfontosabbat nem említi, a glikémiás indexet. A teljes kiőrlésű kenyér ugyanis nem attól jobb mert hogy kevesebb kalóriát tartalmaz (nem is), hanem nem lövi fel a vércukorszintet az égig, hanem hosszabban tartja ezt alacsonyabb szinten, emiatt nem éhezel meg tőle olyan hamar mint a fehértől. (nem készteti inzulintermelésre a szervezetet, amitől leesik a vércukorszint)
Az egész úgy ahogy van ,nagyon vicces!