Töltsd le a 27 Diétás Étellistánkat!
Letöltöm

Miért hízunk a korral?

Szerző:

Megfigyelhetjük, hogy minél idősebb valaki, annál túlsúlyosabb és alig van kivétel. A nők egy kicsit jobban, de összességében kb 80% az esélye, hogy 65 év felett túlsúlyos leszel. El is mondom miért:

Miért hízunk a korral?


Az elhízás okai

Kezdjünk talán a legelején, hogy érthető legyen. Az elhízás vagy fogyás kapcsolata, mindig attól függ, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetbe és mennyi kalóriát égetünk el aznap. Tehát, ha pl: 2000 kalóriára van szükségem egy nap, hogy ne hízzak és ne is fogyjak és 2400 kalóriát eszek vagy iszok, akkor bizony hízni fogok. Ugyanez igaz fordítva is, ha 1600 kalóriát eszünk, akkor fogyni fogunk. Persze vannak kivételes esetek, sport, betegség vagy rendszertelen étkezés esetén, de az már egy másik történet. Ez a 2000 kalória fiatal korban kb 20-25 évesen értendő, de ez mindig változásban van. 40 felett azonban már más diéta kell.

Mennyit ehetsz hízás nélkül?

Gyerekkorunkban szükségünk 2000 kalóriára, hanem a testmagasságunkhoz igazítva kb 500-1000 kalória is elég. Nagyjából 20-30 év között érjük el maximumot, ekkor kell a legtöbb tápanyagot bevinnünk a szervezet, mert a testünk a teljesítő képessége csúcsán van. Ahogy idősödünk egyre kevesebb kalóriára lesz szükségünk, mivel a korral a magasságunkból és az aktivitásunkból is veszítünk. És itt kezdődik az elhízás probléma. A kalóriafelhasználásunk csökken, de az ételek kalóriatartalma nem csökken velünk együtt. Tehát az a tányér paprikás krumpli, ami húszon évesen elég volt, 40-50 évesen már sok lehet. Magyarul évről évre egyre több és több plusz kalóriát fogyasztunk feleslegesen.

Milyen megoldás létezik?

3 megoldás létezik.

1. Kevesebbet kell enned 1-2 kanállal, mint eddig. Ezt nehéz betartani, mert nem tudjuk, hogy mi a “normál” mennyiség így nincs mihez viszonyítani. Másrészről azért sem jó, mert éhesek maradhatunk és az éhes ember mindig többet eszik a keleténél. Ráadásul az anyagcsere lassulása további hízást eredményez.

2. Tudatosan kezdesz el táplálkozni, vagyis egyre kevesebb kalóriadús ételt fogyasztasz. Pl: napi 3 szelet kenyér helyett csak 2-t eszel, és a kieső 1 szelet helyett annyival több zöldséget. Vaj helyett körözöttel kened meg a kenyered, stb. Persze nem kell semmit se elhagyni, csak ritkítani és, ha ezeket ritkábban eszed, akkor máris többet fogsz az egészségesebb és kalóriaszegényebb ételekből enni.

3. Eljárunk még sportolni, akár konditerembe, futni, sétálni vagy egyszerűen otthon is tornázhatunk.

És ha már túlsúlyos vagy?

Azonban, ha már idős vagy és elhízott, akkor csak az utolsó két megoldás jöhet szóba, de ha a három közül egyikre sem vagy képes, akkor szinte biztos, hogy jelen lesz az életedben az elhízás öregkorodra. Saját magadért te vagy mindig a felelős, ezért csak is a te hibád lehet, ha nem figyelsz oda a táplálkozásodra. A változásra való lehetőség mindig csak egy karnyújtásnyira van tőled.

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta
Teremy Alex youtube
Teremy Alex
testsúlycsökkentő tanácsadó,
a Diet Maker alapítója

Cím: Miért hízunk a korral?
Kategória: Diéta, Fogyókúra

97 hozzászólás a(z) “Miért hízunk a korral?” bejegyzéshez

 1. bölcsbagoly szerint:

  Ahogy látom, itt túlnyomó többségben fiatalok vagy középkorúak filozófálgatnak arról, hogy fognak /bnem fognak meghízni idős korukra. Várjátok ki és akkor megtudjátok!

 2. könyvbolond_konyhatündér szerint:

  Egyébként itt két teljesen különböző dolgot keverünk. Vannak a komolyan túlsúlyosak, ezek között sok a viszonylag fiatal.
  És vannak, akiknek az csak kis túlsúlyuk van, de az egészségük miatt azt is fontos lenne leadni.
  Én pl 77-ről tavaly lementem 70-re, de sokkal jobb lenne a 65, a 60-al pedig már igazán boldog lennék.

 3. Ladislav szerint:

  @bölcsbagoly: Félek is tőle! :)))
  37 évesen még tudom, hogy 20 évesen még könnyebb volt, de van egy több mint dupla ennyi idős példa is előttem.

 4. könyvbolond_konyhatündér szerint:

  @Ladislav: Ja, hát a fiatalok még ne hízzanak el. Én 42 évesen 48 kiló voltam. Hogy most mennyi vagyok, azt az előbb írtam.

 5. Kovacs Nocraft Jozsefne szerint:

  @panteon:

  “Szinte látom magam előtt, ahogy a településeken az utcán kígyózó sorok futnak, mert nem tudnak bemenni a terembe.”

  “Ez nem gúnyolódás, hanem tény.”

  Csak még egy jószándékú tanács, ne szívd mellre: Ha te tényként kezeled azt, amit “szinte látsz magad előtt”, akkor sürgősen fordulj pszichiáterhez, talán még nem késő a segítség. 🙂 Ez nem gúnyolódás, hanem tény.

 6. Kovacs Nocraft Jozsefne szerint:

  @bölcsbagoly:

  A legjobb fogyókúra a dohányzás. Legkésőbb akkor sikerül drasztikus súlycsökkenést elérni, amikor megjün a tüdőrák. 😀 Persze alkohollal kombinálva hatásosabb.

 7. ♔bаtyu♔ szerint:

  @Kovacs Nocraft Jozsefne: Egy hétig napi napi hatszor szex és csak tojást eszel, persze kenyeret lehet.

  Nagyon ütős.

 8. Kovacs Nocraft Jozsefne szerint:

  @♔bаtyu♔:

  Igazad van. 😀

 9. Roan szerint:

  @könyvbolond_konyhatündér: Ahogy említettem, az étkezések rendszeressége, napi eloszlása is számít. Ha egyszerre viszel be 2000 kcal-t, hiába annyi a napi szükségleted, a rengeteg felesleget a szervezeted a raktárakba küldi, tehát a zsírdepókba. Ezért kell naponta többször, de keveset enni (de nem nassolni!). A gyerekek még így esznek (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), de aztán felnőttkorban elfelejtjük, pedig ez biztosítaná, hogy a szervezet számára állandóan elegendő tápanyag álljon rendelkezésre. Ha 4 után nem eszel, és legközelebb másnap reggel 7-kor reggelizel, az azt jelenti, hogy 15 órán keresztül nem eszel, ezért a szükséges tápanyagot 9 óra alatt viszed be. Ez egyenes út a túlevéshez (azaz egyszerre több kcal bevitele a feldolgozhatónál), ezért nincs éhségérzeted. Próbáld meg , hogy beiktatsz egy plusz étkezést, pl. vacsorát, mondjuk egy könnyű salátával, aztán jöhet, hogy beiktatsz egy tízórait (mondjuk egy almát), és így tovább. Az éhség jó jel, ugyanis gyors anyagcserére utal; nem véletlen, hogy a túlsúlyosak jó része nem is érez éhséget, és mégis hízik, aminek az okát persze nem érti.

 10. Roan szerint:

  @♔bаtyu♔: Lehet, ha bedobsz egy könnyű vacsorát, pl. egy salátát,ugyanígy, vagy akár jobban is működne. Viszont, ha ezzel sikerült súlyt leadnod, és ezt meg is tudod tartani, már nem kell kísérletezni, hiszen a lényeg, hogy nálad működik. Sajnos sokan nem jutnak el oda, hogy értelmezzék a szervezet által küldött jeleket, mint. pl. az elhízást, csak mikor már felszaladt +10-20-30 kg.

 11. könyvbolond_konyhatündér szerint:

  @Roan: Köszönöm a választ, elgondolkodtattál. Azt hiszem, változtatnom kell a stratégián, az eddigi egy ponton túl már nem hatásos, és ebben most megerősítettél.

 12. fda szerint:

  @Kovacs Nocraft Jozsefne: “Ám ezek a lakosság részére elérhetetlenek, tanítás után üresen állnak”
  Mifelénk a környék összes településének tornatermei olyan szinten vannak fullon, hogy szombat este 9-kor egyáltalán nem biztos, hogy ki lehet kunyerálni egy óra edzést.
  Kétszer ennyi tornaterem is ki lenne használva, hiszen most is azért férünk el, mert egyszerűen fele-kétharmad annyi edzés van mint a nyári hónapokban, amikor lehet kint lenni a szabadban.

 13. ♔bаtyu♔ szerint:

  @fda: Eleve a lakossági sport támogatása el van hanyagolva.

 14. ♔bаtyu♔ szerint:

  @Roan: Pedig egyszerű, minden áldott nap este és reggel mérni kell a súlyt. Így már egész apró többletnél lehet reagálni.

 15. Boka1 szerint:

  Az idősek sok gyógyszert szednek, ez is oka az elhízásnak. Ráadásul az orvosok tanácsait is megfogadják. Ezért csökken a só bevitel, ami szintén raktározásra készteti a szervezetet. Ellenben jó sok kemikáliát föl lehet írni az idősebb paciensek, ami működteti a wellness ipart, a kongresszus ipart, a terepjáró gyártást. Tehát van pozitív hozadéka is. :)))

 16. Kovacs Nocraft Jozsefne szerint:

  @fda:

  Ennyit arról , hogy @panteon: szerint úgysem lennének kihasználva, az emberek nem mennének el a tornaterembe.

  Lehet, félreérthetően írtam: nálunk azért áll üresen tanítás után, mert az önkormányzat nem teszi lehetővé a lakossági használatot.

 17. fda szerint:

  @♔bаtyu♔: Igen, lehet. El lehetne erről vitázgatni, hogy egyáltalán mit értsünk támogatáson, és hogy ami most van az sok vagy kevés. De ez egyike a kifogásoknak, hogy nincs rá támogatás. Nincs támogatás a cigire se, mégis elég sokan szívják. Nincs támogatás az okostelefonra sem, mégis a legcsóróbb is olyanon nyomkodja már a facebookot. Nincs támogatás a tévénézésre sem. Mennyi mindenre nincs “támogatás”, aztán ha valaki akarja, csinálja.
  Az azért biztos, hogy aki akar sportolni, az tud. Egy-egy alkalom legfeljebb párszáz, havi szinten párezer forint, forint, ha valaki egy rendes sportegyesületbe jár edzésre. Akinek ez is sok, az meg teljesen ingyenesen is tud ám sportolni.
  El lehet járni futni, kerékpározni, túrázni, kis tóban úszni, pingpongozni, focizni, vagy lehet otthon zenére tornászni, ezeknek a költsége havi szintre lebontva a nullához közelít.

 18. fda szerint:

  @Kovacs Nocraft Jozsefne: “az önkormányzat nem teszi lehetővé a lakossági használatot.”
  Ez az önkormányzat megérdemelné, hogy például itt konkrét névvel kapjanak egy kis reklámot.

  Ami helyeket én ismerek, mindenhol megoldott a termek bérbeadása, és vagy ingyen adják a helyieknek, vagy önköltséget kérnek – a fűtést, a világítást és a teremt nyitó-csukó néni bérét természetes, hogy ki akarják gazdálkodni, de nem nyerészkednek a helyi lakos gyerekeken és felnőtteken.

 19. ♔bаtyu♔ szerint:

  @fda: Én nem arra gondolok, hogy alám tegyék a bringát, hanem pld. arra, hogy a bringaút ne érjen véget a város határán. Ha pld. Vácra megyek, ne kelljen már karikáznom a 2-en kurvanagy forgalomban., amíg elérem a bringautat. Leányfalu után vagy éppen Kerepes előtt dettó.

  Továbbá az sem baj, ha az erdőkben lévő ezeréves asztalokat felújítják.

  Azt gondolom, hogy ezekre az adóm is jogosít.

 20. Kovacs Nocraft Jozsefne szerint:

  @fda:

  “Ez az önkormányzat megérdemelné, hogy például itt konkrét névvel kapjanak egy kis reklámot.”

  Szerintem is, de kis faluról van szó, és ha kiírnám a nevét, azzal teljes mértékben azonosítanám magam, ami az itteni gyakran késhegyig menő vitákra (és a nekem párszor kilátásba helyezett megverésre) tekintettel nem lenne célszerű.

 21. Miumiu szerint:

  Azt azért ne felejtsük el, hogy az idősek között sokan vannak, akik nem azért nem mozognak, mert nem akarnak, hanem azért mert betegek és nem tudnak, vagy fájdalmaik vannak. Egyik közeli ismerősömnek 45 évesen csípőprotézist kellett berakni, azóta még a lépcsőn sem szívesen megy fel, mert fáj neki.
  Nekem a veleszületett gerincbetegségemmel kész horror volt amíg olyan sportot találtam, amit élvezek, csinálhatom és megmozgat annyira, hogy számítson is valamit. Az orvosom annak idején úgy kezdte, hogy ha nem akarok műtétet, akkor ne csináljak olyat, amiben futni kell, ugrálni kell, hajolni kell. Kb. a gyógytornán kívül minden tiltólistára került. Jó ideje úszni járok, de az egyrészt időigényes + a közelemben nemigen találtam olyan uszodát, ami nyitva van még akkor, amikor végzek a munkában, egy héten egyszer járni meg csak arra elég, hogy ne hízzak, fogyásra már nem. Mondjuk szerencsére nem vagyok túlsúlyos, úgyhogy az én esetemben nincs nagy tragédia, de remélem rá tudtam világítani, hogy nem mindenkinél annyira egyszerű a helyzet, hogy fogj egy cipőt és menj el futni.

 22. Ladislav szerint:

  @♔bаtyu♔:
  “minden áldott nap este és reggel mérni kell a súlyt. Így már egész apró többletnél lehet reagálni. “
  Pontosan.
  Személy szerint, én hagytam egy pár kilónyi tűréshatárt, mert a korábbi munkám miatt nem a munkanapjaimon nem tudtam normálisan enni, ezért a 75-77kg-ban meghatározott optimális súlytól minimálisan eltértem, néha mínuszba, néha pluszba, de a felső határ az 80 kg.

 23. Ladislav szerint:

  @Kovacs Nocraft Jozsefne:
  “ha kiírnám a nevét, azzal teljes mértékben azonosítanám magam, ami az itteni gyakran késhegyig menő vitákra (és a nekem párszor kilátásba helyezett megverésre) tekintettel nem lenne célszerű”
  Sajnos. Még az ismeretlenek között is sokan személyeskednek, ha valamiben nem értenek egyet, de azt tapasztalom az utóbbi 6-8 évben, hogy közelebbi ismerősök, rokonok közül, nemre, korra, iskolai végzettségre való tekintet nélkül, hogy ha valamiben nem értenek egyet valakivel, akkor azt nem tudják elfogadni. Pontosabban azt nem, hogy előfordulhat más vélemény is, (amit akár érdemes lenne megfontolni, mégha nem is értek vele egyet) ezért egyre erőszakosabban próbálják meggyőzni a másikat a saját véleményükről, sokszor egyből személyeskedve, már kezdettől paraszt-hangnemben, mert “csak az számít amit én mondok, mert én úgyis jobban tudom, mert én én vagyok.”

 24. kismoszat (törölt) szerint:

  Nem lehet altalanositani. Az eves potcselekves. Ezzel potolunk valamit ami hianyzik (ez altalaban a szeretethiany). Amig a gondolatunk allandoan az etel korul vagy a fogyokura korul kering, addig hizni fog az illeto, mert a fogyokuras etel is etel es meg mindig az etel a fo gondolat. 🙂 Kell talalni egy olyan tevekenyseget ahol es amiben jol erezzuk magunkat, ami annyira lekoti a figyelmunket, hogy fobb gondolatta valik mint az etel es akkor nincsen hizas. 🙂

 25. vuvuzela importőr szerint:

  A zállam a hibás. Meg a genetika. Aha, ez a hozzáállás miatt kövér a nép harmada.
  Hasznos, ha az ember evés helyett más hobbit talál magának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Diet Maker - Diéta, Fogyókúra

Mit szeretnek a vásárlóink a Diet Maker-ben?
Ezeket mondták:


Közvetlen, nem beszél rébuszokban, és minden dologra gondol, amikor tanácsokat ad.

Könnyen betartható a diéta, azt eszel nagyjából, amit szeretsz.

Lényegre törő, nincs mellébeszélés, hasznos, jó tippek.

Sajátos. Új szemszögből közelít.

Új, máshonnan nem ismert információk; egyszerűség; érthetőség.

Fotókkal dokumentált fogyások.
0

Your Cart

 Várj! Ne hagyd itt az ajándékod!

Kérd az INGYENES 27 Diétás Étellistát